ЧОВЕКОТ ОД БАРДОВЦИ


Еден ден, сиот растреперен, ми се јави еден пријател од Гостивар за да ми порача да сум земел ДНЕВНИК, та да сум видел што ломотел, меѓу другото и за мене, некојси Србин Младеновски (инаку росно цвеќе на ВМРО-вската интелигенција, Болгарин по службена должност, а по милоста на мојот некогашен пријател Димитар Димитров, и директор на Националната и универзитетска библиотека Св. Климент Охридски). Не помина повеќе од недела-две, а еден друг пријател, сиот растреперен, ми се јави од Охрид за да ми порача да сум земел НОВА МАКЕДОНИЈА, та да сум видел што ломотел, меѓу другото и за мене, некојси … (в. напред).
Мене, инаку, никогаш не ме интересирало ниту што прави, ниту што пишува тој џентлмен, кого (без моја вина!) го познавам десетина години наназад. Притоа (срам да му е кој ќе помисли нешто грдо!), мене името Србин Младеновски (или Младен Србиновски, сеедно) веднаш, незапирливо и редовно, што ќе рече: секогаш, без исклучок, ми асоцира на душевната болница во Бардовци. И тоа токму - по негова вина!
Ќе почнам со ред! Беше тоа некаде во 1990 година, во мугрите на плурализмот! Во Домот на младите во Скопје имаше серија средби со новите политички партии и една вечер ни беше редот нам, од Лигата за демократија, да се претставиме. Зборувавме (како што е редот: јас, па потпретседателот, покојниот професор др Јован Пановски, па нашиот секретар Емил Анастасов). По обичај, не многу, за да има време и посетителите да ги постават своите понекогаш неповторливо инспиративни прашања, кога наеднаш некој нé праша во кои сé места имаме свои разграноци. Одговарајќи, фатив да набројувам: Скопје, па Куманово, па Прилеп, Струмица..., кога некој од публиката ми дофрли “Бардовци!” Погледав напорки накај дофрлувачот и веднаш му го запаметив ликот. (Подоцна, од него лично, ќе дознам дека се вика Србин Младеновски или Младен Србиновски, сеедно, во секој случај неверојатно симптоматично име за некој што во последно време - сé ми се чини по службена должност! - се обидува да изигрува бескрајно благонадежен Болгарин). Во одговорот на прашањето од провокаторот, успеав некако да ја прескокнам болницата за душевни болести. Тогаш и не знаев како се вика индивидуата, што (за сопствена евиденција) ја означив со шифрата “човекот од Бардовци”. Ете зошто, оттогаш наваму, секогаш кога ќе налетам на името Србин Младеновски (или Младен Србиновски, сеедно), прва асоцијација ми е токму Болницата за душевни болести во Бардовци.
Помина некое време по трибината во Домот на младите, кога, еден ден некој ми се јави по телефон за да ме праша дали не би сакал Лигата за демократија да се претстави со својата програма и во Гостивар. Реков дека тоа би било многу убаво, само што ние таму не познаваме практично никого. Човекот (што на почетокот од разговорот уредно се претстави, само што јас не му го запаметив името, а на крајот мене ми беше незгодно да го прашам како се вика) се нафати да обезбеди сала, да ни го јави терминот, па, доколку тој ни одговара, и да напише неколку плакати за да ја извести јавноста во Гостивар. Така и бидна...!
Да ми кажеше некој, немаше да поверувам дека љубезниот гостиварчанец, што ни обезбедува сала, што ни ги кани на трибината своите сограѓани преку плакати, што во точно определеното време нé пречека пред Домот на културата во Гостивар, не е никој друг, туку “човекот од Бардовци”. Моравме да се направиме на три и пол и да “не забележиме” кој е нашиот домаќин, но си разменивме мошне зачудени погледи.
“Човекот од Бардовци”, инаку, се понуди да нé претстави на своите сограѓани со неколку воведни зборови, што, во принцип, беше сосема нормално: тој практично беше организаторот на трибината, наш промотор! Воведот, меѓутоа, му беше убиствено отровна антикомунистичка тирада! Тешко да се најде човек што комунизмот може да го претстави поцрно одошто тоа го стори човекот од Бардовци. Затоа, на почетокот од моето излагање морав дури благо да се оградам од она што тој го зборуваше. Реков дека Лигата за демократија не е антикомунистичка партија “по вокација”, дека неа ја интересира иднината и доброто на македонскиот народ, а дека она што во изминатите четириесетина години го правеле комунистите им го оставаме на оние што професионално се занимаваат со минатото - на историчарите!
На враќање дома долго разговаравме за овој чуден феномен: да нé претставува човекот што при првата средба со Лигата за демократија се обиде да нé смести во душевна болница!
Подоцна нашиот гостиварски воведничар изгледа (Од Кај Што Треба!) добил нови инструкции и налози: да ја разобличи Лигата за демократија како друштво составено од сомнителни креатури. Во таа смисла напиша една отровна инвектива против нашиот потпретседател (сега веќе покојниот професор Пановски, Бог да го прости!), тврдејќи дека овој, во далечната 1947 или 1948 година, во својство на затворски лекар во Идризово, наводно мерел колку ќотек може да издржат политичките затвореници, па, поради таа улога, од милост го нарече “македонски доктор Менгеле”. Беше тоа одвратна клевета на сметка на еден чесен човек (кој ни рече: “Некои од тие политички затвореници се’ уште се живи, нека најде барем еден што ќе посведочи за ова тврдење!”) и ние не се стегавме веднаш да составиме кривична тужба против нашиот гостиварски промотор.
Како што очекувавме, тужбата беше одбиена по експресна постапка: според судот, тужениот постапувал во вршење на својата новинарска професија! Со тоа, судијата (една дама, сопруга на тогашниот - комунистички! - министер на правдата) тешко ја изврте смслата дури и на комунистичкиот кривичен закон. Таму, верно, беше (и се уште е) предвидена посебна основа за исклучување на противправноста, доколку делото било сторено “во вршење на новинарска професија”, но законот предвидуваше (и се уште предвидува) и нешто друго: од начинот на изразувањето да произлегува дека тоа не било сторено со намера за омаловажување. А изразот “македонски доктор Менгеле” ни со најбујна фантазија не можеше да се сфати како особено ласкав комплимент. Но, како и многу пати пред тоа (па и по тоа), се стори! Бидна според волјата на оние Од Кај Што Треба: госпоѓа Филимена (така се викаше судијата, што и ден-денес, ако не се лажам, дели правда) тоа или “случајно” не го беше забележала во законот или Од Кај Што Треба и’ порачале да не го забележи.
Денес, човекот од Бардовци самиот се претставува наоколу како човек што последнава деценија е оска околу која се врти Македонија (тој, македонскиот Гете, и’ удрил печат ), дека тој и е, ни повеќе ни помалу, судбината на Македонија. Што да ви раскажувам понатаму? (И треба ли да објаснувам зошто не сметам дека треба да се одговара на неговите изјави.)
Целово писание, меѓутоа, има една сосема друга смисла. Сакам, имено, да се согласам со една мисла на човекот од Бардовци од неговото “новомакедонско” интервју. Тој таму, за македонцките работи, рече (а јас тоа со двете раце го потпишувам): “Ние немаме морално право да очекуваме нешто убаво да ни се случи кога најдолни луѓе со човечки и професионални квалитети можат (…) да заземаат толку високи места.”
Со тоа сум наполно согласен, а тоа (ева!) и’ беше и и’ остана судбина на “матна и крвава Македонија”. И од тоа, изгледа, нема спас!

Ѓорѓи Марјановиќ

27 comments:

  1. Здраво сум г-ѓа, заслуги Надеж, давателот легитимни и сигурен кредит на кредит
    во рокови и услови јасни и разбирливи на 2% каматна стапка. од
    USD $ 12.000 до 8.000.000 $, само евра и евра. И 'давам на бизнис кредити,
    Лични заеми, студентски кредити, автомобилските кредити и заеми да ги платат сметките. ако
    треба заем што треба да направите е за вас да ме контактирате директно
    Во: (merithope6@gmail.com)
    Господ Бог да благослојт Вие.
    Со почит,
    Г-ѓа: заслуги Надеж
    Е-пошта: (merithope6@gmail.com)

    Забелешка: Сите одговор треба да бидат испратени до: (merithope6@gmail.com)

    ReplyDelete
  2. сигурно снабдување на кредит

    Здраво клозетот / madammes
    Потребна ви е помош да го докусури година? Јас сум човек на добар карактер кои само им помогне на луѓето кои сакаат сериозни на финансиски заем. за сите ваши барања молам контактирајте ме на financefiable59@gmail.com
    Ви благодариме за сите.

    ReplyDelete
  3. Јас сум тука за да го споделам моето искуство со сите вас. За тоа како го вратив мојот сопруг, се оженивме повеќе од 9 години и добивме две деца. Помина добро со нас и секогаш сме среќни. Додека еден ден мојот сопруг почна да се однесува на начин што не можеше да го разбере, бев многу збунет од начинот на кој се однесуваше со мене и со децата. Подоцна истиот месец тој не се врати дома и ме повика дека тој сака развод, го прашав што направив погрешно да го заслужам тоа од него, сè што кажа дека сака развод кој ме мрази и не сака да ме види повторно Неговиот живот, бев луд и исто така фрустриран Не знам што да правам, бев болен повеќе од 2 недели поради развод. Го сакам толку многу што тој беше сè за мене без него мојот живот е нецелосен. Му реков на мојата сестра за мојата моментална состојба и ми кажа за доктор камер, го контактирав за враќање на мојот сопруг назад кон мене, тој ми кажа дека мојот сопруг е земен од друга жена, дека жената го напишал, затоа Ме мрази и сака да разведеме. Потоа, исто така, ми даде уверување дека во следните 48 часа, мојот сопруг ќе се врати кај мене и децата, откако ќе заврши со фрлање на магија во следните 48 часа, мојот сопруг ме викаше извинување на телефон по телефон. И Саид сè уште го сака Јас толку многу не знам што му се случило. Но денес, мојот сопруг и целото мое семејство се повторно среќни. Ви благодариме Dr.chamberc за она што го правите. Тоа би било ништо денес, но за вашата помош. Контактирајте го него преку е-пошта chamberc564@yahoo.com
    (1) сакате вашиот екс назад.
    (2) Секогаш имате кошмари.
    (3) Да се ​​промовира во вашата канцеларија
    (4) Дали сакате дете.
    (5) Сакате да бидете богати.
    (6) Сакате да го задржите сопругот / сопругата засекогаш засекогаш.
    (7) потребата за финансиска помош.
    8) Дали сакате да бидете во контрола на тој брак?
    9) Дали сакате да бидете привлечени кон луѓето
    10) Недостаток на деца
    11) му треба сопруг / жена
    13) КАКО ДА ГО ДОБИВАТЕ ЛОТТЕРИЈА
    14) ПРОМОВИРАЊЕ
    15) ЗАШТИТА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ
    16) Бизнис бизнис
    17) Добра работа ХЕЧИЗО
    18) лек за секоја болест.
    (19) Решение за случајот E.T.C
    Контакт со нив во вашата e-mail храмот chamberc564@yahoo.com и ги добиете сите ваши проблеми решени.

    ReplyDelete
  4. Здраво моето име е nakisha Сакам сите да ми се придружите за да му се заблагодарам на овој човек за враќање на мојот дом со мојот екс-сопруг кој ми ја отфрли за друга жена 5 години. Отпрвин никогаш не верував дека ДР ОГУДУГУ ќе може да ми помогне да ја вратам мојата ЕХ-ХУСБАНД од оваа друга жена, но бидејќи сè уште го сакам и му треба во мојот живот .. работам и следам настава на DR OGUDUGU и ме изненади што по 3 Денови на фрлање на магија и работа со ДР ОГУДУГУ, мојот ЕХ-ХУСБАНД ме повика да простам и да заборавам на сè што ми направи за мене дека сè уште ме сака ... сега јас и мојот сопруг се полни заедно и ние сме многу среќен со нашиот нов живот ... сите благодарение на ДР ОГУДУГУ за одличната работа што ја има направено за мене .. ветувам дека секогаш ќе ја споделам неговата добра работа со целиот широк свет и ако некое тело е надвор, поминува низ какви било тешкотии во врска љубезно контактирајте го преку е-пошта: drogudugusolutionspell@gmail.com
    Тој, исто така, специјализираат за следните проблеми
    (1) Ако сакате вашиот екс назад.
    (2) ако секогаш имате лоши соништа.
    (3) Сакате да бидете промовирани во вашата канцеларија.
    (4) Сакате жени / мажи да трчаат по вас.
    (5) Ако сакате дете
    (6) Сакате да бидете богати.
    (7) Сакате да го врзувате вашиот сопруг / жена да биде
    твое засекогаш.
    (8) Ако ви треба финансиска помош.
    (9) Хербална заштита.
     контактирајте го DR OGUDUGU преку неговата е-пошта за вкупно решение drogudugusolutionspell@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Здраво, јас го викам Џосе Дексер, би сакал да му се заблагодарам на овој голем Доктор Комерц за она што тој го направи во мојот живот пред четири години, а јас и мојата сопруга беа долу, па остави без мене кога знаев каде одеше со моите две деца, бев навистина шокиран што отидов да пријавам полиција за мојата сопруга дека моето бебе е премногу скапоцено, па таа изгледаше и гледаше уште не можев да ја најдам, бев навистина болен и не можам да живеам без него И бев навистина недостасува моето бебе Бев навистина лут поради тоа што сум јас, бидејќи не можам да го контролирам мојот преостанат гнев два пати бев фрактурен. Станав зависник од дрога и јаболка, поради мојата ситуација откако жена ми ме остави за добри 4 години, па за жал мојот пријател рече за онлајн магична кариера со повика Dr.Chamberc и ми рече да го контактирам за да ми помогне да ја вратам мојата сопруга, најпрвин дознав дека ме шегува додека не забележам дека е сериозно, па решив да се јавам на часот. Не можев да поверувам во моите очи Dr.Chamberc ми рече да не се грижам дека мојот wif e ќе се врати со моите деца безбедно со за 12 часа. Откако го кажа магијата, ме повика и рече дека не треба да се грижам за мојата сопруга што доаѓа сега, во моментот кога заврши со разговорот со мене на телефон, за жал жена ми се врати кај мене со моите деца што навистина бев среќен овој ден најсреќниот ден во мојот живот, па решив да го споделам моето сведоштво за ноќта, неговите магични дела како брзо како молња, одлично благодарам на Dr.Chamberc за среќно да ја донесов мојата сопруга. Ве молиме, ако имате било какви проблеми, ве молиме контактирајте со него / неа, бидејќи тој може да ви помогне да ги решите вашите проблеми. преку е-пошта: chamberc564@yahoo.com
    СЕ СПЕЦИАЛИРА ЗА СЛЕДНИТЕ ПРОБЛЕМИ
    (1) Ако сакате вашиот екс назад.
    (2) ако секогаш имате лоши соништа.
    (3) Сакате да бидете промовирани во вашата канцеларија.
    (4) Дали сакате жените / мажите да трчаат по вас?
    (5) Ако сакате бебе.
    (6) Сакате да бидете богати.
    (7) Дали сакате вашиот сопруг да биде врзан?
    Засекогаш твоја.
    (8) Ако ви треба финансиска помош.
    (9) Хербална заштита.
    ве молиме контактирајте го Dr.Chamberc преку неговиот e-mail за комплетно решение chamberc564@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Здраво
    Ова е за да ја информира јавноста дека Римокатоличката христијанска организација отворила финансиска можност да им помогне на луѓето кои имаат потреба од помош, како што е финансиската помош. Значи, ако се соочувате со финансиски потешкотии или сте во финансиски проблеми и ви се потребни средства за да започнете сопствен бизнис, или ќе морате да ги отплаќате сметките со долг и краткорочен рок по ваш избор со ниска каматна стапка 2% по поништување за поединци и компании. Сакајте ни се денес контактирајте со e-mail адреса: (romancatholic19@gmail.com) Библијата вели (Лука 11:10) За секој што бара, добива; оној кој бара наоѓа; и на оној што чука, вратата ќе биде отворена. Затоа, не ја пропуштајте оваа можност бидејќи Исус е ист вчера, денес и засекогаш. Ве молиме ова е за сериозни намери и Бог кој се плаши од луѓето. Добиваме искрени честитки од римокатоличката христијанска организација, Контакт со нас денес преку оваа е-пошта: (romancatholic19@gmail.com)

    ReplyDelete
  7. HOW I GOT MY EX HUSBAND BACK WITH THE HELP OF REAL AND EFFECTIVE SPELL FROM DR Osasu My name is Olivia Jayden, I never thought I will smile again, My husband left me with two kids for one year, All effort to bring him back failed I thought I'm not going to see him again not until I met a lady called Jesse who told me about a spell caster called Dr. Osasu , She gave me his email address and mobile number and I contacted him and he assured me that within 48hours my husband will come back to me, In less than 48hours my husband came back started begging for forgiveness saying it is the devils work, so I'm still surprise till now about this miracle,i couldn't conceive but as soon as the spell was cast,i became pregnant and gave birth to my third child,if you need any assistance from him you can contact him via:email: drosasu25@gmail.com Or WhatsApp or call him now: +2347064365391 . Dr.Osasu also cures: 1. HIV / AIDS 2. HERPES 1/2 3. CANCER 4. ALS (Lou Gehrig’s disease) 5. Hepatitis B

    ReplyDelete
  8. HOW I GOT MY EX HUSBAND BACK WITH THE HELP OF REAL AND EFFECTIVE SPELL FROM DR Osasu My name is Olivia Jayden, I never thought I will smile again, My husband left me with two kids for one year, All effort to bring him back failed I thought I'm not going to see him again not until I met a lady called Jesse who told me about a spell caster called Dr. Osasu , She gave me his email address and mobile number and I contacted him and he assured me that within 48hours my husband will come back to me, In less than 48hours my husband came back started begging for forgiveness saying it is the devils work, so I'm still surprise till now about this miracle,i couldn't conceive but as soon as the spell was cast,i became pregnant and gave birth to my third child,if you need any assistance from him you can contact him via:email: drosasu25@gmail.com Or WhatsApp or call him now: +2347064365391 . Dr.Osasu also cures: 1. HIV / AIDS 2. HERPES 1/2 3. CANCER 4. ALS (Lou Gehrig’s disease) 5. Hepatitis B

    ReplyDelete




  9. Имате ли нужда от заем, за да започнете личен бизнес или да изплатите дълговете си и ако отговорът ви е Да, свържете се с: keystonebankplc04@gmail.com

    Оферта за заем кандидатствайте сега

    ReplyDelete
  10. Свидетелство за това как прекратявам финансовите си притеснения

    Здравейте всички, ние предоставяме заеми на физически лица, компании и сътрудничещи институции бизнес заеми, финансиращи селското стопанство и проекти. Аз съм г-жа Clency Dexter. Живея във Флорида и днес съм щастлива жена, искам да благодаря на г-н Pendelis Wealth за приветстваните лица , благочестив човек. (ИСТИНСКАТА) контакт с: pwloancompany484@gmail.com

    С Най-Добри Пожелания

    ReplyDelete
  11. Здравейте,

    Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен кредит за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много.

    Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас със заявката си за заем.

    Тази оферта е за сериозни хора.

    Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез:
    Имейл: easyloanfirm2020@gmail.com
                   easyloanfirm2020@gmail.com
                  easyloanfirm2020@gmail.com

    Сертифицирани сме,
    надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

    С Най-Добри Пожелания,
    Дерек Дъглас
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com





    Здравейте,

    Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен кредит за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много.

    Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас със заявката си за заем.

    Тази оферта е за сериозни хора.

    Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез:
    Имейл: easyloanfirm2020@gmail.com
                   easyloanfirm2020@gmail.com
                  easyloanfirm2020@gmail.com

    Сертифицирани сме,
    надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

    С Най-Добри Пожелания,
    Дерек Дъглас
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com





    Здравейте,

    Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен кредит за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много.

    Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас със заявката си за заем.

    Тази оферта е за сериозни хора.

    Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез:
    Имейл: easyloanfirm2020@gmail.com
                   easyloanfirm2020@gmail.com
                  easyloanfirm2020@gmail.com

    Сертифицирани сме,
    надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

    С Най-Добри Пожелания,
    Дерек Дъглас
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com
    easyloanfirm2020@gmail.com





    ReplyDelete
  12. Здраво, јас се викам Ханеберт ја напуштам Словачка. Само сакам да и кажам голема благодарност на д-р АЛАШИРА затоа што тој направи за мене, ми го врати она што го сакам и ми е грижа со сето свое срце, човек кој замина повеќе од 6 години, со 2 деца, решив да проверам само неколку волшебници, но сите престанаа да ме предаваат сè додека не го запознав др. АЛАШИРА, кој ми рече дека сè е готово. Додека не ми рече дека мојот сопруг ќе се врати за два дена, јас и ние сме среќни и тој секогаш ќе биде покрај мене, би ве советувал да не паѓате во погрешни раце, туку да контактирате со д-р АЛАШИРА јас, кој е сигурен и директно напред, ве молиме контактирајте преку emaildralahalah@gmail.com
    Ако треба и да го решите проблемот, контактирајте го и него.
    1) Ако сакате вашиот поранешен да се врати.
    (2) магии на loveубовта
    (3) beе ве унапредуваат во канцеларија.
    (4) Сакате жени / мажи да возат наместо вас.
    (5) Ако сакате дете.
    (6) beе бидете богати или ќе добиете лотарија.
    (7) bindе ја обврзете сопругата да биде ваша засекогаш.
    (8) Ако ви треба финансиска поддршка.
    (9) Ако не можете да го задоволите вашиот партнер.
    (10) да се стави крај на разводот.
    (11) ако сакате да се разликувате од вашиот сопруг.
    (12) ако сакате вашите желби да бидат исполнети.
    (13) Бременоста предвидува размислување за бебето
    (14) Гарантирано да се добие турбулентна парница и развод без оглед на сцената
    (15) Забрани го бракот или врската.
    Повторно е-адресата е dralahalah@gmail.com whatsapp +2348115720823 контактирајте веднаш

    ReplyDelete
  13. дојдов овде да му се заблагодарам на големиот човек д-р Алашира за неговата голема работа во мојот живот .. дојдов на Интернет, подобри пред неколку месеци ... бев одбиен и собрав во толку многу мака, бев понижен од мојот брачен дом откако 5 години брак затоа што не можев да родам дете ... живеев во изолација затоа што се чувствував како најлошиот човек на земјата, моето семејство ме гледа како срамота и ме направија предмет на потсмев ... се движев од места до места само за да најдам решение за проблемот со мт .. Сакав во различни цркви во болницата, но изгледа дека работи, еден верен ден бев на Интернет, велам една дама споделувајќи сведоштво за доктор на лекот .. како тој ја лепеше мир за нејзиниот дом повторно, никогаш не и верувам, сè додека не пробам, ќе му објаснам се што ќе му објаснам..и тој ми вети дека ќе ми помогне, дури и ќе ми даде 100% гарант, и ме замоли да направам перформанси и неколку ритуали што направи сè што ми требаше да направам ... после сè што ми заgвони телефонот, еве тоа беше мојата хуба и се јавував и ме молеше за прошка .. Никогаш не верувам во моите очи ... сега живееме среќно повеќе од никогаш порано ... на мое најголемо изненадување пред неколку месеци бев бремена .. Не знам како го направи тоа еве тој е одличен .. ве молам браќа и сестри можете да го испробате ,, за каква било ситуација со која се соочувате во животот испробајте го денес тој ќе ви помогне ..... е-пошта дралахалах
    @ gmail.com ... whatsapp + 2348115720823..благодарам ..

    ReplyDelete
  14. Здраво, добар ден,

    Ние нудиме сите видови заеми како што се личен заем, хипотекарен заем, заем за недвижен имот, заем за компанија, инвестициски заем, деловен заем, комерцијален заем, заем за консолидација на долг и многу повеќе со каматна стапка од 3%. Доколку сте заинтересирани, контактирајте не на;

    КОНТАКТ: +13202005842
    Е-пошта: info.swgcentralloanfirm@aol.com

    Благодарам
    Г-ѓа Фејт Симон

    ReplyDelete
  15. Здраво на сите, ова е одлично сведоштво што морам да го споделам. Никогаш не верував во магии или магии сè додека не го запознав д-р Санго. После 5 години развод, сопругата ме остави со две деца. Јас скоро извршив самоубиство, бев емотивно скршен. Благодарение на издавачот на магии, наречен Dr.Sango, кој го запознав на Интернет. Еден верен ден, додека сурфав по мрежата, најдов многу повратни информации за ова особено тркало. Некои луѓе го уверуваа дека ја вратил својата поранешна сакана, други го увериле дека им ја реконструирал матката, излекувал карцином и други болести, други го увериле дека може да се потсети да го прекине разводот. Јас исто така се соочив со едно конкретно сведоштво, тоа беше жена по име Мари, таа сведочеше како тој ја вратил својата поранешна сакана за помалку од 2 дена, а на крајот од сведочењето таа го одбила неговиот е-пошта. Поштенска адреса (spellspecialistcaster937@gmail.com). Откако ги прочитав сите овие прегледи, решив да пробам. Го контактирав преку неговата е-пошта и му објаснив за неговиот проблем. За само 48 часа, сопругата се врати кај мене. Ги решивме нашите проблеми и сме уште посреќни од порано. Д-р Санго е навистина талентиран човек, нема да престанам да го објавувам затоа што тој е неверојатна личност. Ако имате проблем и барате вистинско решение и вистинско тркало за магија што ќе ги реши сите ваши проблеми за вас, контактирајте го Dr.Sango со неговите овластувања. Тоа може да ги направи вашите соништа реалност
    Исто така, може да ви помогне:
    1. Вратете го вашето момче или девојка
    2. Вратете го вашиот сопруг или жена
    3. Добијте на лотарија и промоција во канцелариите
    4. Помогнете да забремените ако ви треба бебе
    5. Контактирајте го сега за целосно лекување на какво било заболување: Hangout: е-пошта по е-пошта: spellspecialistcaster937@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Are you in need of Loan? Here all problem regarding Loans is solve between a short period of time what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with funds Contact us now. many more 2% interest rate.(Whats App) number
    +919394133968 patialalegitimate515@gmail.com
    Mr Sorina

    ReplyDelete
  17. Јас сум приватен заемодавател и инвеститор, Дали ви треба легален, чесен, реномиран и брз заем? Можам да ви помогнам со 100% загарантирана услуга, нудам на фирми и индивидуални кредити, покрај тоа финансираме и секаков вид на проекти. За повеќе информации, посетете: jurgenstefanfinancialservice@gmail.com jurgenstefanfinancialservice@outlook.com или Whatsapp +919654763221

    ReplyDelete
  18. Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan, student Loan, debt consolidation Loan etc.. no matter your credit score.
    Personal Loans (Secure and Unsecured)
    Business Loans (Secure and Unsecured)
    Consolidation Loan and many more.

    Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
    financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com
    Phone number: +917428831341 (Call/What's app)

    ReplyDelete
  19. Buy CDC Vaccination cards online

    We produce a verified registered cdc covid19 vaccination cards that can enable you travel or present at your job side
    buy registered covid19 vaccination cards at affordable prices

    Buy Covid-19 Vaccine Certificate Online
    Buy CDC Vaccination cards online

    Do you want to travel abroad, and you need a Covid-19 Vaccine Certificate without taking the vaccine?
    We are here to help you obtain a valid Covid-19 Vaccine Certificate without taking the vaccine.
    Some people do not have time to take the vaccine,
    others do not have access to the vaccine.
    To travel abroad you need to provide a valid Covid-19 Vaccine Certificate to prove you have taken the vaccine.

    Buy covid-19 vaccine Certificate Online USA
    How to get Covid-19 Vaccine Certificate without vaccine
    Covid-19 vaccine passport to travel

    #BuyCovidVaccineCard
    #covid
    #pfizer
    #vaccine
    #cdc
    #covidvaccinecertificate
    #buycovidcertificate
    #covid-19
    #corona
    #vaccination
    #certification
    #cdcvaccinecertificate
    #covidcertification
    #corona
    #coronavaccinecertificate
    BUY DRIVERS LICENSE
    Buy German driver's license, US driver's license, Spanish passport, Canada driver's license, ID CARD, IELTS, TOEFL, VISA, birth certificate, school diplomas, marriage
    certificate, US, GREENCARD, SSN and many other documents in less than five working days.

    BUY DRIVERS LICENSE

    Buy Real and Fake Passports Online

    Buy Registered Id Cards Online

    Buy CDC Vaccination cards online card-online/ Buy covid 19 Vaccination cards online

    CALL/TEXT: +1 (901) 878-9747

    WHATSAPP: +1 (901) 878-9747

    Telegram: @Approveddocumente

    EMAIL: approvedocs365@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Здраво. Да ли вам је потребан хитан зајам да бисте решили своје финансијске потребе? Нудимо кредите у распону од 2.000,00 до 50.000.000,00, поуздани смо, снажни, брзи и динамични, без провере кредитне способности и нудимо 100% гаранције за иностране кредите током периода трансфера. Такође смо издали било који зајам у валути са каматом од 2% за све кредите. Ако сте заинтересовани, јавите нам се путем ове е-поште: (брианстефанлоанфирм@гмаил.цом) (брианстефанлоанфирм@оутлоок.цом) или ВхатсАпп: +919654763221

    ReplyDelete
  21. Are you an individual businessman or a business organisation that wishes to expand in business ??, we offer financial instrument such as BGs, SBLCs,MTNs, LCs, CDs and others on lease and sales at a rate of 4%+2% of the face value and reasonable conditionfrom a genuine provider. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs as well as in signatory project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication and any other project(s) etc.

    Contact : Mr. Richard Chadwich
    Contact Email: ribellodasilver01.finance@gmail.com


    With our financial/bank instrument you can establish line of credit with your bank and/or secure loan for your projects in which our bank instrument will serve collateral in your bank to fund your project.

    We deliver with time and precision as set forth in the agreement. Our terms and Conditions are reasonable and we work directly with issuing bank lease providers, this instrument can be monetized on your behalf for upto 100% funding. Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved.

    All relevant business information will be provided upon request.

    BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!!

    If Interested kindly contact me via

    Email:~ ribellodasilver01.finance@gmail.com

    serious enquiry only.

    ReplyDelete
  22. ВИСТИНСКИ ИТЕН ЕФЕКТИВЕН СПЕЛ КАСТЕР ЗА ДА ПОМОГНЕ ДА СЕ ВРАТИ ПОРАНЕШНИОТ ЉУБОВНИК И ДА ГО СПАСИ БРАК
    Здраво на сите моето име Росалба сум преплавена со радост, сето тоа благодарение на Dr.GURU. Мојот сопруг ме остави за друга жена пред неколку години и бев многу уништена затоа што никогаш не му згрешив, останав со моите две деца и работа која малку се плаќа. Речиси се откажував додека не видов сведоштво на интернет за Dr.GURU како тој им помогнал на многу луѓе, па го контактирав изненадувачки 24 часа откако го направив она што докторот ме замоли да го направам, мојот сопруг се врати еден ден по магијата за молење. да му простам и ветив дека никогаш нема да заминам. Мојот сопруг се врати веќе 6 месеци и никогаш не сме имале никакви проблеми, мило ми е што не се сомневав во Dr.GURU. Сега сум сигурен дека и тој може да ги реши сите проблеми со брзо олеснување. Можете исто така да го контактирате за помош сега.
    Е-пошта: saguruu087@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Har du nogensinde været udsat for et fupnummer? Har du mistet din tegnebog eller penge til falske hackere eller långivere online? Jeg beder dig om at kontakte denne pålidelige hacker og gendannelsesekspert ÆGTE HACKER. Jeg var et offer for falske mennesker, der udgav sig for at være binære optioner og bitcoin-investorer, jeg mistede en sum på $10.000 og 2BTC fra min bitcoin-pung til disse svindlere. Det tog et stykke tid, før jeg indså, at de var falske og følte mig virkelig såret. Så hørte en af mine venner om det og anbefalede mig til GENUINE HACKER, som hjalp mig med at genvinde alt det, jeg mistede. For mere information send en e-mail til GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM eller via WhatsApp +1 (260) 218-3592.

    ReplyDelete
  24. Колку би сакале да позајмите? Започнете ја вашата апликација, ние ќе ви помогнеме. Дали ви требаат итни средства за да го исплатите кредитот и долгот? Дали сте поединец, претприемач, продавач од мали размери или деловна организација која сака да го прошири и развие вашиот бизнис?? ние сме акредитирана компанија за заем, нудиме заеми со ниски каматни стапки од 3% на поединци и компании ширум светот во овие валути: фунти £, долари $, евра € итн.

    Изберете baycoastcredit , Baycoastcredit е овластен и регулиран од страна на Управата за финансиско однесување. Потпрете се на брз и гарантиран заем денес !! Ние ви служиме подобро.

    Контактирајте преку е-пошта: baycoastcredit@gmail.com

    WhatsApp/Повик/текст: +1 (216) 302 7201

    ReplyDelete
  25. Внимание: Ние сме директни заемодавци и во 100% меѓународен проект
    Финансирање и моментално бараме баратели на заем, Брокери за заем
    и меѓународни проекти за финансирање. ЗА ПОВЕЌЕ ПРАШАЊА КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ ПРЕКУ СЛЕДНАТА E-MAIL:
    creditmidland@gmail.com
    веб-страница: midlandcreditonline.com
    Кредит на Мидленд

    ReplyDelete
  26. Здраво дами и господа, Дали ви треба финансиска помош? Јас сум Сузан Бенсон. Јас сум заемодавател, а исто така и финансиски консултант.

    Дали ви треба деловен заем, личен заем, хипотекарен заем или заем за да го завршите вашиот проект? Ако вашиот одговор е да, ќе ви препорачам да ја контактирате мојата фирма. Ние даваме секакви услуги за заем, вклучувајќи долгорочни и краткорочни заеми, обезбедени и необезбедени заеми и многу повеќе. За повеќе информации, пишете ни преку е-пошта: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или пратете ми порака директно на WhatsApp преку: +447360502110 и добијте одговор веднаш.

    Заем од доверлива и компетентна компанија е она што ви треба за да ја постигнете вашата цел. Ние сме сеопфатна компанија за финансиски услуги и посветени сме да ви помогнеме да ги исполните сите ваши аспирации. Ние сме специјализирани за обезбедување структурирани финансиски решенија за поединци и компании на најефикасен и најбрз начин.

    * Можете да аплицирате за заем во секое време, каде било.
    * Флексибилна сума - Вие одлучувате колку сакате да позајмите.
    * Брзо директно финансирање - Добијте го заемот во рок од 24 часа по одобрувањето.
    * Флексибилна каматна стапка од 3%.
    * Високи стапки на одобрување
    * Флексибилна отплата - треба да го изберете датумот на отплата, неделен, месечно или годишно за времетраење од 1-30 години.
    * Едноставна онлајн апликација.
    * Персонализирано водство и експертиза.
    * Без скриени трошоци

    Не губи шанса поради недостаток на финансии. Контактирајте со мојата компанија сега, можеме да ви помогнеме со заем бидејќи им помогнавме на бројни поединци и организации кои се соочуваа со финансиски тешкотии низ целиот свет

    За повеќе информации за нашата понуда за заем, љубезно испратете ни го вашето барање за заем преку
    Е-пошта: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Посредниците/консултантите/брокерите се добредојдени да ги донесат своите клиенти и се 100% заштитени. Во целосна доверба, ќе работиме заедно за придобивките на сите вклучени страни.

    ReplyDelete
  27. Неверојатно сведоштво за магионичар кој ми го врати сопругот. Среќно сум оженет со прекрасен и грижлив сопруг со две деца. Пред седум месеци се случи многу голем проблем во моето семејство, помеѓу мене и мојот сопруг. толку страшно што го однесе случајот на суд за развод. рече дека никогаш повеќе не сака да остане со мене и дека повеќе не ме сака. Така тој се спакуваше од дома и ме натера мене и моите деца да поминеме низ силни болки. Се обидов со сите можни средства да го вратам, по многу молење, но безуспешно и тој потврди дека ја донел својата одлука и никогаш повеќе не сакал да ме види. Така, една вечер, додека се враќав од работа, сретнав еден мој стар пријател кој го праша мојот сопруг. Затоа ѝ објаснив сè, па таа ми рече дека единствениот начин да го вратам мојот сопруг е да посетам магионичар, бидејќи и таа го стори тоа за да го врати својот љубовник. Потоа го следев нејзиниот совет и таа ми даде контакт со DR WALE WhatsApp :+2347054019402. веднаш му испратив на Д-Р Вејл порака на WhatsApp и му кажав за сите болки и неволји со кои се соочувам. Д-Р Вејл ми рече да не плачам повеќе и дека го користам, опушти ми го умот. По многу дискусии со Д-Р Вејл, платив за сите материјали и предмети потребни за да се изведе магијата, а магијата ме увери дека ќе го вратам мојот сопруг за една недела. Каква неверојатна изјава!! Затоа, тој зборуваше со мене и ми кажа сè што требаше да направам. Потоа, следната недела беше толку изненадувачки што мојот сопруг кој не ми се јавуваше во последните седум месеци ми се јави за да ме извести дека се враќа. Толку неверојатно!! Така тој се врати во куќата со многу љубов и радост и се извини за својата грешка и за болката што ја предизвика на мене и на моите деца. Потоа, од тој ден, нашата врска сега беше посилна од онаа како што беше порано со помош на DR WALE. Ќе ве советувам да контактирате со DR WALE WhatsApp/Viber +2347054019402 или е-пошта: drwalespellhome@gmail.com

    ReplyDelete